Zjawisko suszy w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego
Urząd Miasta i Gminy w Chodczu informuje , że rolnicy, u których wystąpiło zjawisko suszy w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego mogą składać wnioski o oszacowanie strat w tych uprawach.
Zgodnie z monitoringiem suszy prowadzonym przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach w Gminie Chodecz zagrożenie suszą wystąpiło w okresie od 21 lipca do 20 września 2016 r. w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego na glebach kategorii II.
Wnioski o oszacowanie strat można pobrać w Urzędzie Miasta i Gminy w Chodczu, pokój nr 15 lub u sołtysa.
Termin składania wniosku do 12 stycznia 2017 roku.
Prosimy o jak najszybsze składanie wniosków.
Wyjaśnienia dotyczące kategorii gleb
Zróżnicowanie przestrzenne pokrywy glebowej w Polsce według kategorii glebowych o różnej podatności na suszę – gleby bardzo lekkie (bardzo podatne), gleby lekkie (podatne), średnie (średnio podatne), ciężkie (mało podatne).
I – Bardzo lekka, grupa granulometryczna: | piasek luźny – pl piasek luźny pylasty – plp piasek słabo gliniasty – ps piasek słabo gliniasty pylasty – psp |
II – Lekka, grupa granulometryczna: | piasek gliniasty lekki – pgl piasek gliniasty lekki pylasty – pglp piasek gliniasty mocny – pgm piasek gliniasty mocny pylasty – pgmp |
III – Średnia, grupa granulometryczna: | glina lekka – gl glina lekka pylasta – glp pył gliniasty – płg pył zwykły – płz pył piaszczysty – płp |
IV – Ciężka, grupa granulometryczna: | glina średnia – gs glina średnia pylasta – gsp glina ciężka – gc glina ciężka pylasta – gcp pył ilasty – płi ił – i ił pylasty – ip |
Uwagi do sporządzenia wniosku:
- pojęcie kategorii glebowych nie jest tożsame z pojęciem klas bonitacyjnych gruntów,
- we wniosku należy podać wszystkie uprawy ( zgodnie z wnioskiem o przyznanie płatności bezpośrednich jaki będzie składany w 2017 r. do ARiMR),
- w przypadku szkód w uprawach ozimych spowodowanych przez niekorzystne zjawiska atmosferyczne w terminie do 20 maja wymagających zaorania lub ponownego obsiewu, poziom szkód w uprawach ustala się, nie wyżej niż 50 % plonu (wytyczne MRiRW z 31.03.2016 r.)